Office 2010 – Excel

Les 13: Thema’s

Thema gebruiken

Diegenen onder ons die gebruik maakten van Excel 2007, zullen deze optie ongetwijfeld wel kennen. Maar voor diegenen die overschakelen van Excel 2003, thema’s zijn een makkelijke manier om de opmaak van het werkblad op een vlugge manier tot een mooi einde te brengen.
Door middel van één muisklik, hebben we toegang tot een hele resem professioneel ontworpen thema’s, die de vormgeving van uw hele spreadsheet aanzienlijk kunnen veranderen.

Om een thema toe te passen moeten we Excel ervan op de hoogte brengen wat hij moet gaan opmaken. Dit doen we door het bereik wat kleur te geven.
Maakt niet uit welke kleur, als hij maar weet wat hij moet gaan inkleuren.
Dit kun je doen door middel van de knop “Opvulkleur”(1) in het lint of, en dit gaat heel wat vlugger, door van het bereik een tabel te maken, en deze daarna terug te converteren naar een bereik.

 1. Plaats de cursor in het bereik.
 2. Kies het tabblad “Invoegen” in het lint.
 3. Klik de knop “Tabel”.
 4. klik de knop OK.
 5. Klik de knop “Converteren naar bereik” in het lint.

Wat ik ook nog heb toegevoegd is een grafiek. Meer over grafieken in een latere les, maar ook dit zal ik je vertellen hoe je dit toevoegt in vijf klikken.

 1. Plaats de cursor in het bereik.
 2. Kies het tabblad “Invoegen” in het lint.
 3. Klik de knop “Grafieken”.
 4. Kies het type grafiek.
 5. Kies een lay-out voor je grafiek.

Dan hebben we dit

 

 

Om een thema toe te passen op ons werkblad kiezen we het tabblad “Pagina-indeling” in het lint, en klikken de knop “Thema’s”.
Bewegen we de muisaanwijzer in het pop-upmenu over de verschillende thema’s, wordt een live-voorbeeld getoond in ons werkblad.
Klikken we een thema wordt dit toegepast in het werkblad.
Let erop dat zowel het bereik als de grafiek in het werkblad worden aangepast.

 

 

 

Thema wijzigen

Wens je een thema te wijzigen klik je een van de drie naastliggende knoppen.

 1. voor de kleur.
 2. voor het lettertype
 3. voor effecten

Je kunt je eigen themakleuren en themalettertype aanmaken, door onderaan de lijst te klikken op respectievelijk “Nieuwe themakleuren maken…” en “Nieuwe lettertypethema maken…” (a).
Bij de 3 de optie “Effecten” is dit niet mogelijk.