Office 2010 – Excel
Les 9: Cellen
Cellen selecteren
Iedereen zal ongetwijfeld wel weten hoe je een cel selecteert in Excel, maar toch wil ik jullie een aantal manieren tonen hoe je dit efficiënt kunt doen.
Wanneer je meerdere cellen selecteert spreken we over een “Celbereik”. “Bereik” in het kort.
Om een bereik waarvan de cellen allen naast, onder of boven elkaar liggen te selecteren, klik en sleep je over de te selecteren cellen (1).
Om een bereik te selecteren waarvan de cellen niet naast elkaar liggen (2) hou je de Ctrl-toets op je toetsenbord ingedrukt terwijl je de verschillende cellen selecteert.
Meer over celbereiken in de volgende les, eerst ga ik je leren hoe je op een vlugge manier iets kunt selecteren.
Om een hele kolom te selecteren kunnen we de kolomletter klikken, maar we kunnen ook gebruik maken van de sneltoetscombinatie Ctrl + Spatiebalk. Dit heeft het voordeel dat je niet steeds helemaal naar boven hoeft te scrollen om een kolom te selecteren.
Om alle onderstaande cellen te selecteren waarin zich gegevens bevinden, klik je de sneltoetscombinatie Shift + Ctrl + het naar onderwijzend pijltje.
Hetzelfde voor de bovenstaande, de rechts- en linksgelegen cellen.
Alleen klik je dan het respectievelijk pijltje.
Hetzelfde kun je bereiken door de Shift-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden, terwijl je de onderste, bovenste, linkse of rechtse rand dubbelklikt van de geselecteerde cel.
Om alle cellen in een werkblad te selecteren klik je de knop links van de kolomletters en boven de rijnummers (1).
Om slechts enkel de cellen te selecteren die voorzien zijn van inhoud, plaats je de cursor op één van de cellen met inhoud, en klik je de sneltoetscombinatie Ctrl + A op je toetsenbord (2).
Wanneer je net hetzelfde zou doen in een tabel, de sneltoetscombinatie Ctrl + A toepassen bedoel ik dan, dan zou elke cel met gegevens worden geselecteerd, met uitzondering van de kolomtitels.